Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland
Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

  I de trollska skogarna utanför Mora, bland höga berg, sjöar och vattenfall ligger Tomtelands sagolika världar som Trollrike, Drakland, Skogstomtebyn, Sagotorget, Huldrans glänta, Tomtens by, Sagotorget med Sagoslottet, Sagoféns paviljong och Häxans hus och andra magiska platser som du hittills bara besökt i sagorna. Här träffar du livs levande drakar, troll, tomtar och andra spännande sagofigurer....

I vår ARTON HEKTAR stora teaterpark sker nästan alla upplevelser UTOMHUS runt om i våra sagolika skogar.  Vi gör hela tiden anpassningar av hela vår verksamhet som följer folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Läs mer!

Snart är det dags för BUSMÖSSENS BUSKULIGA SPORTLOV  tor-sön vecka 8 och 9.
Vår verksamhet är helt anpassat efter gällande restriktioner. Upplevelserna sker sällskapsvis och utomhus.  På en SAGOLIK PROMENAD genom skogarna i vårt vackert upplysta sagoland träffar man på våra mest kända sagofigurer i deras olika världar. I butiker och restauranger gäller rådande regler med avstånd mellan sällskap och bord.
Förutom Busmössen är Alven, Huldran, Häxan och Sagofén med flera figurer är på plats i sina sagolika miljöer runt om i den 18 hektar stora parken. Caféerna i stora Verkstaden och Tomtemors café serverar enklare lunchrätter och varm choklad med vispgrädde framför de sprakande brasorna. I Förtrollade skogen går häst och vagnturerna under dagarna.  Läs mer om februaris program här.

Drakalvan.jpg

Spöklov med Häxan alltid på Höstlovet!

Häxans stora höjdpunkt på året är Spöklovet då bjuder hon in sina häxkusiner och ställer till med Felodimestival då hon och alla sagofigurer tävlar mot varandra. Trollkungen huserar i Trollrike och Skugglandet vimlar av flygande grymvättar, vittran och andra skumma figurer som Vampyra och Fladdermusbjörnen Fridolf. Lyktgubben kommer på besök och i Drakland hotas Tomtelands drakar av den onde Drakjägaren. Tur att Alven, Drakälvan och Huldran är på plats och kan försvara sagolandet.

Läs mer

SUCCÉ-FÖRESTÄLLNINGEN MIDVINTERBLOT

Förgyll julen 2021 och ta med vänner och kollegor på Midvinterblot! En färgsprakande, humoristisk, fartfylld föreställning i tre akter serverad med en utsökt trerättersmiddag.Välkommen på Midvinterblot 2021
 

Midvinterblot 2020 är tyärr inställt  -läs mer, klicka nedan!

Läs mer
midvinterblotHeader_1920x800.jpg

Våra karaktärer

Trollkungen
Häxan
Nissarna
Huldran
Stortrollen
Sagofén
Busmössen
Flora och Kluring
Alven
Tomten
Tomtemor
Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

Trollkungen

Den självutnämnda kungen över alla troll. Med sin magiska kraft vill han erövra hela världen och han tänker  börja med Tomteland. Tomten och alla sagofigurer har alltid fullt sjå att besegra honom och behöver ta barnen till hjälp och massor med tomtekraft.

"Snart erövrar jag världen med min magiska kraft"
Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

Häxan

Häxan, barnens stora favorit, är superrolig, gör allt tvärt om och precis som hon vill. I Häxans knasiga värld är allt möjligt. Hon kan allt och har ständigt och jämt en massa bus på gång. Häxan älskar att retas med nissarna och Sagofén men de känner Häxan och vet att innanför hennes busiga fasad ryms ett hjärta av guld.

"Jag gör som jag vill och flyger på min kvast"
Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

Nissarna

Tomtens hjälpredor på hemmaplan. De tar hand om det mesta på Tomteland, inte minst vintertid inför julen med klappar, önskelistor och förväntansfulla barn.

"Vi är experter på julklappar och önskelistor"
Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

Huldran

Efter hundratals år av utveckling är Huldran skogens listigaste väsen. Hennes yl ger fiender kalla kårar, hennes magiska vapen är starka och hennes sångröst fantastisk.

"Jag är skogens listigaste väsen"
Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

Stortrollen

De talar sitt speciella språk – trolliska. Det är ganska lätt att förstå bara man lyssnar riktigt noga. Trollen älskar så klart att trolla så se till att vara på er vakt och gå inte för nära!

"De talar sitt eget speciella språk – trollspråket"
Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

Sagofén

Hon har magiska krafter som ger sagan liv. Sagofén är kompis med alla och trots att de är så olika så är Häxan och Sagofén ändå allra bästa vänner.

"Häxan och Sagofén är bästa vänner"
Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

Busmössen

De har alltid något hyss på gång. De älskar nya bus och kanske kan du ge dem ett tips...?

"Vi älskar bus, hyss och roligheter"
Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

Flora och Kluring

Flora och Kluring är stortroll som växt upp hos människor. De kallas även för tamtroll. Ofta träffar man på någon av dem på Tomteland. De är mycket snälla troll som pratar människospråk.

"Vi är tamtroll som talar människospråk"
Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

Alven

Alven är inte rädd att använda sin magiska pilbåge om det verkligen behövs, för att värna om det han anser som viktigt. Alvens uppgift är att skydda skogen och naturen. Därför är han extra duktig på att tyda naturens tecken och är expert på djurspår framför allt spår efter drakar...

"Jag har en magisk pilbåge"
Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

Tomten

Tomten är sagovärldens kloka och snälla ledare. Han kan allt om sagovärlden och arbetar för att alla barn ska hitta sin egen tomtekraft. Med Tomtekraftens hjälp kan man göra allt från att besegra troll till att göra bra saker för naturen, djuren och för varandra. Hälsa på i Tomten hus i skogsgläntan vid torget mitt i hjärtat av Tomteland.

Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland

Tomtemor

Tomtemor är god, trygg och vis. Hon har glimten i ögat och hennes kluckande skratt hörs ofta i sagolandet.  Hon älskar att laga mat, baka, sylta och safta och bjuder gärna nissarna på nybakta bullar och sin berömda sylt. Alla barn älskar Tomtemor och vill gärna hålla handen och kalla henne mormor. Då skrattar Tomtemor så det kluckar.

Sagolandet Tomteland

Här kan du kliva in i en sagovärld på riktigt och vara med om spännande äventyr i Trollens rike, Tomtens by, Älvarike, Skogstomtebyn, Förtrollade skogen, Drakland, Skugglandet och många andra magiska platser på Tomteland.

Själva Tomten har ett hjärta av guld och är älskad utav alla, men i Trollriket lurar den ondskefulle och avundsjuke Trollkungen. Hans liv går ut på att förstöra för Tomtelands sagolika innevånare. Så medan skogstomtarna smyger bakom
lingonriset och älvorna dansar mellan träden sätter Trollkungen sina planer i verket. Det blir alla de andra sagofigurernas uppdrag att med hjälp av alla besökare sätta stopp för Trollkungens lömska idéer.

 Läs mer

Sportlovsöppet i sagolandet Tomteland


© 2018 Tomteland